1. Ana Sayfa
  2. Asya
Trendlerdeki Yazı

KIRGIZİSTAN GEZİSİ Hakkında Her Şey

Kırgızistan Gezi Rehberi

KIRGIZİSTAN Gezisi Hakkında Her Şey
0

Tanrı Dağları’nın eteklerinde, yaylaları, köyleri ve doğal güzellikleriyle rotamız Kırgızistan. Kırgızistan’da kullanılan para birimi SOM. Kırgızistan resmi adıyla Kırgızistan Cumhuriyeti Orta Asya’da yer alan bir ülke.

KIRGIZİSTAN GEZİLECEK YERLER

İstanbul’dan Kırgızistan’ın başkenti Bişkek ve Oş şehrine direkt uçuşlar bulunuyor. Vizesiz gidebileceğimiz yerlerden biri. 90 güne kadar ülkede kalabiliyoruz. Uçuşlar yaklaşık 5 saat sürüyor. Kırgızistan uçak bileti baktığınızda en uygun şehir Bişkek olacak. Havalimanı çıkışında hemen simcard alabiliyorsunuz. Kalacağınız süreye göre internet paketi seçip alabilirsiniz. Bir aylık sınırsız internetle beraber 7 dolar ödemiştim. Normalde turistler ilk olarak Bişkek’i gezmeye başlar ama benim en çok görmek istediğim köy hayatı. Köy turizmini canlandırmaya çalışan yerel kişilere ulaştım. Gezgin kadınları desteklediklerini söyleyerek beni turlarına davet ettiler. Onlar ülkenin bir diğer ucundaydı. Bişkek’ten araçla Celal-Abad, Arslanbob’a doğru yola çıktık. Şehirden çıkar çıkmaz başladı o eşsiz manzara. Normalde size turunuza Bişkek’ten başlamanızı tavsiye ederim. Onlar gezilerine başlamışlardı onlara katılabilmek için o bölgeye geçtim.

YERLİ İÇECEKLERİ KIMIZ

Yaylalarda yan yana kurulmuş çadırları görür görmez heyecanlandım. Yol kenarlarında kurut, kımız gibi yerel ürünleri satıyorlardı. Yanakları al al Kırgız Türkü bir teyzeden kımız aldım. İlk kez kımızın tadına orada baktım. Ekşi bir tadı vardı. Ülkede en çok tüketilen içecek diyebilirim.

KIRGIZİSTAN’IN NEYİ MEŞHUR?

Yol boyunca atlar üzerinde çobanlar çıkıyor karşımıza, koyun sürüleri için ara ara duruyoruz. Bazen onlarca at geçiyor yanımızdan. Ülkede kaldıkça bu durum çok normal gelmeye başlıyor. Yolculuğumuz 12 saat sürdü. Yolların bazıları bakımda o yüzden hızlı gidemiyorsunuz. Akşam Arslanbob’da bir köy evinde kaldık. Ev sahibi ile beraber pestil bile yapıp kurumaya bıraktık. Köylerde pestil çok fazla tüketiliyor. Ceviziyle meşhur Arslanbob, cevizi yağı da çok lezzetli. Dünyanın en büyük ceviz ormanlarından biri orada. Bölgede yaşayan halk ise muhafazakar, özellikle kasabanın meydanında bunu daha çok hissedebiliyorsunuz.

TÜRKİYE SEVGİSİ

Bölgede küçük ve büyük iki tane şelale bulunuyor. Sovyet arazi aracıyla taşlı yollardan geçerek bir yere kadar ulaşabiliyoruz. Yerel halkın satış yaptığı yan yana tezgahlara baka baka asıl zorlu noktaya geliyoruz. Büyük şelaleye gitmek için küçük küçük taşların olduğu bir yoldan tırmanışa başlıyoruz. Şelale ile ilgili birçok efsane varmış. Ama beni en çok etkileyen ise köyde ara sokaklardan geçerken insanların gösterdiği samimiyetti. Özellikle Türkiye’den geldiğimi duyan herkes ülkene selam olsun diyordu.

SARI ÇELEK GÖLÜ

Bölgede eşsiz doğal güzelliklerinden biri de Sarı Çelek gölü. Orta Asya’nın en derin 3. gölü olan Sarıçelek, bir dağ gölü. Çam ve köknar ormanları ile kaplı.

Beni turuna davet eden firmanın ismi CBT Kyrgyzstan. Açıkcası tur boyunca çok iyi ilgilendiler. Özellikle köy turizmi ile ilgili olmaları çok hoşuma gitti. Köy hayatını deneyimleyebileceğiniz birçok turları mevcut, sitelerinden onlara ulaşabilirsiniz.

BİŞKEK’TE GEZİLECEK YERLER

Köy hayatını gördükten sonra Bişkek’e geri dönüyoruz. Bişkek-Oş arası otobüsler var ya da 7-8 kişilik dolmuşlar oluyor. Belli saatlerde sayı toplanınca kalkıyor. Yol uzun sürüyor yalnız o yüzden direkt uçak biletlerine de bakabilirsiniz. Bişkek, ülkenin başkenti ve en büyük şehri. Ala-Too meydanı, ilginç pazarları, müzeleri ve parklarıyla şehirde yapacak birçok etkinlik bulabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ise elektrikli otobüsler ve dolmuşlarla kolaylıkla sağlanabiliyor. Oldukça ucuz. Nakit bir şekilde ödeme yapıyorsunuz.

Taksi uygulamalarını da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tarih müzesi ve birçok görülecek yer ise Ala-Too meydanında. Özellikle akşam saatlerde, gün batımında bu meydanda gezmek keyifli oluyor. Meydanın yakınlarında birçok park bulunuyor. Sovyet döneminde kalma bir lunapark da var, geçmişe yolculuk yapıyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Şehrin en güzel yanı da her yerde bir park olması. Şehrin 41 kilometre mesafesinde bulunan Ala Arca Milli Parkı da güzel bir kaçış seçeneği. Ayrıca şehirde birçok nokta için günübirlik turlar satılıyor.

Kırgızistan gece hayatını soranlar için Bişkek’te canlı müziğin olduğu eğlence mekanları mevcut.

Oş Pazarı

Bişkek deyince akla ilk gelen yerlerden bir tanesi haline gelen Oş Pazarı. Şehirde dört büyük pazar var ama en popüler olanı bu diyebiliriz. Ama daha önce o pazarda birkaç hırsızlık vakası duydum, giderseniz mutlaka temkinli olun.

Ata Beyit

Bişkek’e 25 kilometre mesafede bulunan Ata Beyit, ziyaret edilen yerlerden bir tanesi. Stalin’in 1938’de verdiği emirle öldürülen 138 Kırgız Türkü aydının mezarları, adını ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un koyduğu Ata-Beyit’te bulunuyor. Aynı zamanda Ata-Beyit’te, 2008’de vefat eden Cengiz Aytmatov ve halk ayaklanmasının yaşandığı 2010’da hayatını kaybedenlerin kabirleri de bulunuyor.

Burana Kulesi

Burana Kulesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’in 71 kilometre uzağındaki Tokmok şehrinde bulunuyor. Tokmok şehri, Karahanlıların başkenti olan Balasagun’un günümüzdeki ismi. İlk Türk Müslüman devleti olan Karahanlılar döneminde bu kule gözetleme kulesi daha sonra da minare olarak kullanılmış.

KIRGIZİSTAN’IN YEMEKLERİ

Kırgızistan deyince benim aklıma ilk olarak beşparmak yemeği geliyor. Hemen hemen her yerde karşınıza çıkacaktır. Özellikle et yemeklerini sevenler Kırgızistan’da kendilerine birçok seçenek bulacak. Samsı, kuurdak, gazlı ayranın da tadına bakın. Ayrıca ülkede at eti de tüketiliyor.

Diğer yazımda da Kırgızistan’daki diğer rotalar olacak. Hepsini bir yazıda vermek karışık olacak gibi geldi. Bir aydan fazla kaldım birçok rotaya gezdim.

 

Yazar Hakkında

Yorum Yap