1. Ana Sayfa
  2. Bilgi

İkinci Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Çift pasaport - 2. pasaport başvurusu için gerekli evraklar

İkinci Pasaport Nasıl Çıkarılır?
0

Geçerli bir pasaportunuz varken ikinci bir pasaport çıkartabildiğinizi biliyor muydunuz? Tabii ki bunun için gerekli olan koşullar var. Sık sık seyahat eden biri olarak işim gereği de ihtiyacım olduğu için ikinci pasaportumu çıkarttım. Aslında ikinci pasaportu alma prosedürü normal pasaport çıkartma sürecinden farklı değil. Sadece bir dilekçe farkı var.Eğer ikinci pasaporta ihtiyacınız olduğunu belirten gerekçeleriniz ilgili makamlarca uygun görülürse ikinci pasaporta sahip olabiliyorsunuz.

İkinci Pasaport Neden Çıkarılır?

Öncelikle bazı ülkeler arasında yaşanan siyasi durumlar, krizler olması durumunda pasaportunuzda o ülkelerden birinin damgasının bulunması kişiyi de sıkıntıya düşürebilir. Örneğin pasaportunda İsrail giriş-çıkış damgası olan biri kişi İran, Suudi Arabistan gibi ülkelere giriş yapamaz. Ya da sık sık seyahat eden bir kişiye tek bir pasaport yeterli olamayabiliyor. Örneğin bir vize başvurusunda bulundunuz ve pasaportunuzu teslim ettiniz. Bu süreç başvurduğunuz ülkenin prosedürlerine göre değişebiliyor. Ve bu vize değerlendirme süreci sırasında başka bir ülkeye seyahatiniz var ise ikinci pasaporta ihtiyaç duyabilirsiniz.

Pasaportsuz KİMLİKLE Gidilen Ülkeler 2023

İkinci Pasaport Başvurusu

Bir kişinin en fazla iki tane geçerli pasaportu olabiliyor. İkinci pasaportumu nasıl alabileceğimi öğrenince hemen başvurumu yaptım. Ben randevumu e-devlet’ten pasaport başvuru randevusu şeklinde almıştım. Benim pasaportum umuma mahsus pasaport yani bordo pasaport. Aynı zamanda randevuyu https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) üzerinden de alabilirsiniz. 

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

Pasaport başvurusu il ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılıyor. Randevuyu aldıktan sonra belgeleri tamamlıyoruz.

Gerekli belgeler nelerdir?

Geçerli olan pasaportunuz, 
T.C. Kimlik Kartı nüfus cüzdanı
Son altı ayda çekilmiş olan bir adet biyometrik fotoğraf
İkinci pasaport için de başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin de ödenmesi gerekiyor. Dekontunuzu yanınınızda bulundurursunuz ama sistemde görüldüğü takdirde sizden istemeyebilirler.

Pasaport ücreti nereye ödenir?

Ben ikinci pasaport bedelini PTT’den yatırmıştım. Defter ve harç bedelini vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödeyebilirsiniz.

 Randevunu günü nüfus müdürlüğüne gittiğinizde öncellikle size neden ikinci pasaporta ihtiyacınız olduğu soruluyor. Neden ikinci pasaport gerekli olduğunu anlattığımda benden dilekçe yazmam istendi. Durumumla ilgili bir dilekçe yazıp imzaladım. Dilekçeniz hazır bir şekilde de gidebilirsiniz. Dilekçemi ve diğer belgeleri alan yetkili ikinci pasaportla ilgili süreci başlattı. Gerekçeniz ilgili makamlarca kabul edilmeme ihtimali de var. Pasaportun elinize ulaşması ise başvurduğunuz dönemdeki sistemdeki yoğunluğa göre değişebiliyor. Benim pasaportum 5 gün içerisinde elime ulaştı.

İLK KEZ PASAPORT ALACAK İÇİN

Pasaport ve pasaport başvuru süreci ile ilgili merak edilenleri sizinle paylaşmak istedim.

6 Çeşit Pasaport Var

– Umuma Mahsus Pasaport ( bordo renkte)
– Hususi Damgalı Pasaport (yeşil renkte)
– Hizmet Damgalı Pasaport (gri renkte)
– Diplomatik Pasaport ( siyah renkte) (Dışişleri Bakanlığınca veriliyor)
– Geçici Pasaport (Pembe renkte) (Dış Temsilciliklerce veriliyor)
– Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce veriliyor)
olmak üzere 6 tip pasaport bulunuyor.

Umuma Mahsus Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
– T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,
– Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,
– Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,
-Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; “Öğrenci Belgesi” (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmiyor)
– Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmiyor)
• Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekiyor)

2024 Pasaport Defter ve Harç Bedeli Ne Kadar?

Süre Harç ** Defter Toplam

6 Ay          1639,30 TL       790,00 TL       2429,30 TL

1 Yıl         2396,60 TL       790,00 TL       3186,30 TL

2 Yıl         3912,60 TL       790,00 TL       4702,30 TL

3 Yıl         5558,30 TL       790,00 TL       6348,30 TL

4-10 Yıl    7833,00 TL      790,00 TL       8623,30 TL

Bu bilgileri Nüfus Genel Müdürlüğünün sitesinden aldım kendi tecrübemle de birleştirerek sizinle paylaşmaya çalıştım.

Yazar Hakkında

Yorum Yap